Vegyes/hasznos

Fontos és hasznos dolgok, íjakkal kapcsolatban!

Az ideális ideghossz számítása a húzáshossz figyelembevételével: húzáshossz 90%-a szorozva 2-vel. Pl. 30"-os húzáshossz esetén 30"*0,9*2=54" (137,2 cm)
De ez csak elméleti számítás és pl. mongol fogás mellett értelmetlen. Mindenkinek személyesen kell megtapasztalnia mi a jó neki.

Ha egy lövést egész körnek, tehát 100%-nak veszünk, akkor ebből kb. 10%-ban van jelentősége a felszerelésnek, kb. 20%-ban a technikai felkészültésgnek és 70%-ban a szellemi koncentrációnak.

Történelmi íjjal való vadászatnak kicsi a realitása, mert az oldás hangját meghallja a vad, s elugorhat, a lövés pedig "hátra csúszik". Erre a célra a csigás íjak az alkalmasabbak.

1 coll = 25,4 milliméter; 1" = 25.4 mm

1 font = 0,454 kilogramm; 1# = 0,454 kg

A vessző hajlékonyságának mérőszáma a spine (szpájn) érték. Általában minél nagyobb a szám annál nagyobb a hajlékonyság, miél kisebb annál merevebb a pálca. A vessző hajlékonyságának mérésében vannak eltérések, de általában 26"-on alátámasztva, 2# terheléssel mérik, hogy mennyire hajlik meg a pálca. A túl erős íjhoz nagyon lágy vesszőt használni nem csak rossz lövést eredményez, de balesetveszélyes is. Az interneten íjász paradoxon néven érdemes videókat keresni, hogy lássuk miért is fontos ez. Pl.:

http://www.keptelenseg.hu/keptelenseg/ijasz-paradoxon-47409

Célokról: polifoam (polifom) tábla: többféle méretben kapható. Előnye, hogy könnyű, és időjárásálló. Hátránya, az ára, nem könyezetkímélő, nem igazán autentikus; Szalma fonat: többféle méretben, kivitelben kapható. Előnye, hogy olcsóbb, viszont valamivel nehezebb, s óvni kell a víztőll. Ezeket lehet helyettesíteni rövid távon rongyos zsákkal, vagy egymás mögé tett papírlemezekkel, esetleg szalma bálával. Ezek azonban csak kényszermegoldások, hosszú távon nem válnak be.

Amennyiben lehetőségünk van rá, szerezzünk be tartalék vesszőfogót. Ez olyan, mint a porolásra kiakasztott szőgyeg. A vesszőfogó mögé kell elhelyezni úgy, hogy az alja tudjon lengeni. A vesszőfogó mellé lőtt vesszőket megfogja. Kb. 10.000-20.000 Ft a felállítása (barkácsolási készségtől függően) és egy két szezon alatt visszahozza az árát. Anyaga régi, használt nagyméretű padlószőnyeg, esetleg geotextil. Ez utóbbit több rétegben érdemes feltenni. Létezik, vesszőfogó háló is, de drága.

Ha hegynél törik a pálca: A hegyben lévő vessző darabkába tekerjünk egy reiser csavart. Gyujtsunk gázlángot. Egyik kézbe vegyük a reiser csavarra tekert hegyet a másik kézbe vegyünk fogót. Tartsuk a hegyet a gázláng fölé, s 10-15 mp után próbáljuk levenni a törött fahegyről a fémhegyet a fogóval. Ha nem megy melegítsük tovább. Maradék nélkül el lehet távolítani a beletört fadarabkát a hegyből. A melegítést óvatosan végezzük, mert néha, a keletkező nyomás, "lelövi" a hegyet a fáról.

Tegezt, pvc csőből is készíthetünk úgy, hogy az egyik végét megmelegítjük és összenyomjuk a másik végére pedig furatokat készítünk és madzagot fűzünk át azokon. Mindegy miből van, de nagyon hasznos.

Kezdetnek 8-10 vessző vásárlása a hasznos. Eleinte több vessző sérül és vész el. Később egy 10 db-os széria egy vagy két egész szezont is kibírhat.