Rólam

… a szenvedés állhatatosságot munkál, az állhatatosság pedig kipróbáltságot, a kipróbáltság pedig reménységet. A reménység pedig nem szégyenít meg, mert Isten szeretete kitöltetett szívünkbe a nekünk adott Szentlélek által.
(Róm) 5,3-5

Kedves Látogató!

Köszöntöm a honlapon! Örülök, hogy időt szánt rá, hogy bemutatkozásomat is elolvassa.

Szalóki Istvánnak hívnak. Újra Bodaszőlőn élek és dolgozom. Három gyermekem van. A neveik Emese, Boglárka és István. 12, 9 és 6 évesek.
Többeket érdekelt, hogy hogyan kezdtem.
Kicsit olyan vagyok, mint az egyszeri fafaragó, aki reggel tájban elkezdett dolgozni egy rönkön. Arra ment egy komája s kérdezi, mi lesz az. – Oszlop. Válaszolja a fafaragó. Dél tájban átszól a szomszédja is: – Mi lesz az szomszéd?
Azt mondja amaz: – Szőlőkaró!
Délután az iskolából jövő gyerek is kérdezi, mi lesz az édesapám?
- Fogpiszkáló, ha el nem rontom!

Eleinte elég sok „fogpiszkáló” készült, aztán már "szőlőkaró". Mára, eljutottam az „oszlopgyártáshoz”! Ezekből is egyre szebbeket, jobbakat készítek, amit a vásárlók is tudnak, értékelnek. Jól esik érezni a megrendelők bizalmát abban, hogy folyamatosan 6-8 hét, vagy több a megrendelési határidő!

Lassan több mint 10 éve foglalkozom íjkészítéssel. A fejlődésben, fejlesztésben a nehezebb utat választottam. A saját verejtékemen, a saját munkámmal léptem mindig a következő lépcsőfokra. Sok volt a buktató és a nehézség. Az íjak tesztelésére gépet is építettem, amely jó szolgálatot tett. Kezdetben gyantaíjakat készítettem, s csak később kezdtem el lamináltakat készíteni. Mára teljesen átálltam ez utóbbira, mert kifejezetten jobb és megbízhatóbb minőséget lehet elérni ezzel az eljárással. Eleinte sok volt a hiba. Nagyon nehezen haladtam. De tanulva a hibákból, mindig egyre jobbat sikerült készíteni. Mára elértem, hogy Magyarországon kívül is szívesen fogadják a munkám a jó ár/érték arány miatt. Közvetítőkön keresztül eljut a termékem Franciaországba, Németországba, Hollandiába is.
Az eddigi legerősebb íj egy kb. 115# körüli török formájú íj. Számításunk szerint 6000 lövést adtak le vele, mire elérte az élettartama végét. Aki járatos a nagy erejű távlövő íjak terén tudja, hogy ez a szám kb. 6-szor több mint az átlag. A laminált íjakban, az általánosan használt fonterőben, gyakorlatilag nullára redukálódott a reklamáció. Javíthatatlan kartörés szinte egyáltalán nem volt. Ami hiba adódott, az szállítási hanyagság vagy a felhasználó körültekintésének hiánya miatt következett be. Ha mégis valami hiba történik, igyekszem a leghamarabb kijavítani.

 

A logó története:

2013. november 2-án, hajnali 2 órakor elért a katasztrófa. Leégett a házam. Mindenem oda lett. A gépeim, szerszámaim, anyagaim, feljegyzéseim és az egész otthonom. Gyakorlatilag hajléktalan lettem. Elölről kellett kezdenem szinte mindent. Óriási adósságom keletkezett, mert voltak anyagok, amiket még nem fizettem ki, de már nálam voltak és az is bennégett. Ahogy a baj megtörtént rögtön postoltam az általam ismert legnagyobb közösségi portálra, szóltam ismerősöknek. Szinte azonnal jött a segítség, és nagyon sokan megkerestek. Néhány hét alatt annyi pénz jött össze, hogy elegendő volt az alapvető anyagokra és szerszámokra, minek utána újra kezdhettem a munkát, és kezdhettem újra felépíteni az életem. Öt év kellett, hogy a nullára, vagyis a katasztrófát megelőző állapotba tudjam visszaküzdeni magam. Sokaknak hálás vagyok a türelemért, hogy többet vártak az íjra, mint terveztem.

A szükséges pénz 90%-át, a Magyar Református Egyház tagjai, anyagi természetű segítségben pedig a legtöbbet a Magyar Református Szeretetszolgálat adták, és a műhelyt, valamit a lakhatási lehetőséget a debreceni Református Kistemplom nyújtotta, 3 és fél évig, a kényszerű „száműzetésem” alatt. Ezúton is hálás szívvel köszönöm az egyházközség presbitériumának, de minden itt meg nevezett támogatómnak, hogy szükségemben mellém álltak!

Így tehát a logóban szereplő főnix, a szinte szó szerint a tűzből való újjáéledést jelképezi, a háttérben a kereszt pedig azt, hogy Kinek a segítségével történik meg a megújulás.

Szalóki István